DUYGULARINIZA KUCAK AÇIN

İfade edemediğiniz ve kaçtığınız birçok duygunuz mu var? İfade edemedikleriniz sizi hayattan ve ilişkilerden mi uzaklaştırıyor?

Duygular hayatla kurduğumuz ilişkide önemli bir rol oynamaktadır. Karalar alırken, özellikle de kişiler arası ilişkilerin bir parçasıdır. Duyguları bilmek, duygulara dokunmak ve duyguları ifade etmek kişiler arası ilişkilerde kişinin kendisini ve karşı tarafı anlamasında ve ilişkinin sağlıklı bir şekilde yürümesine yardımcı olmaktadır. Kimi zaman bireyler olumlu ya da olumsuz fark etmeksizin duyguları karşı tarafla paylaşmakta zorlanırlar veya hiç paylaşmamayı tercih ederler. Duyguları bastırmak, göz ardı etmek sağlıklı değildir.

Duyguların dışa vurulmaması bir süre sonra farklı şekilde ve zarar verici biçimde ortaya çıkmasına sebep olabilir (Yalçın ve Hamarta, 2013). Duyguları paylaşmak davranışları belirlemekte, sosyal ilişkilerde orta yol bulmakta, öfke gibi duygularda eyleme vurarak yıkıcı olmak yerine, söz ile ifade etmeye olanak sağlamaktadır (Akan ve Barışkın, 2017).

Duygu farkındalığı yüksek kişiler, sosyal ilişkilerini daha iyi anlayarak, karşılaştığı sorunlarla daha iyi baş edebilirler ve düşük olan kişilere göre kaygılarının düşük olduğu ve yaşamdan daha çok haz duydukları görülmektedir (Yalçın ve Harmata, 2013).

Peki neden duyguları ifade etmekten neden kaçınırız? Bizi alıkoyan şey nedir?

Duyguyu ifade etmeme sebepleri kişiden kişiye çok fazla farklılık göstermektedir. Kimisi ilişkinin bozulacağına inanır, kimisi kötü görünmekten korkar, kimi duygularının farkında değildir gibi daha bir çok sebep olabilmektedir.

Duygu ifadesinde çocukluk yaşantıları da kilit bir noktadadır. Ebeveynlerin çocuklarıyla duyguları konuşması, ebeveynlerin çocuklarına duygularını ifade edebileceği alan tanınması çok önemlidir. Konuşulmayan, ifade edilmeyen duygular gizli kalır ve çocukları ileride kurdukları ilişkilerinde olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda çocukların duyguları bilmesi ve tanıması  çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlamaktadır.

Sonuç olarak sağlıklı gelişim için duyguları bilmek ve farkında olmak önemlidir. Duygu ifadesinde zorlanılan noktalarda terapi almak yardımcı olmaktadır.

 

Beril İskenderoğlu
Klinik Psikolog

 

Kaynakça

Yalçın, S. B., Hamarta, E.(2013). Üniversite Öğrencilerinin Duygularını İfade Edebilmelerinin Aleksitimi ve Psikolojik İhtiyaçlarına Göre İncelenmesi. Türkiye Sosyal Politika ve Çalışma Hayatı Araştırmaları Dergisi, 3(4)

Akan, Ş. T., Barışkın, E. (2017). Kültür ve Cinsiyet Bağlamında Berkeley Duygu İfadesi Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Ölçütleri. Türk Psikiyatri Dergisi,  28(1).

 

 

 

 

Ataşehir Psikolog
Ataşehir Uzman Psikolog
Ataşehir Psikolog Beril İskenderoğlu

Yorum yap.

© Kymcu.com